Blessurepreventie voor kunstenaars en muzikanten

Wanneer u denkt aan musiceren, beeldhouwen of bijvoorbeeld schilderen, dan denkt u waarschijnlijk niet snel aan blessures. Toch zijn er veel muzikanten en artiesten, zowel professionals als hobbyisten, die lichamelijke klachten ontwikkelen bij het bespelen van een instrument of tijdens het maken van beeldende kunst.
Als sportmasseur, en ook creatieveling, heb ik mij gespecialiseerd in de preventie van deze blessures. Ik help u uw lichaam aan te passen aan de vaak complexe belasting van het lichaam bij het maken van beeldende kunst of het bespelen van een instrument. Dit doe ik door samen met u een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Hoe ontstaan blessures bij kunstenaars en muzikanten?

Acuut letsel komt niet vaak voor bij kunstenaars en muzikanten. De klachten ontstaan vaak langzaam door een onbalans tussen de belastbaarheid en de belasting van de persoon. Meestal wordt er niet eens te vaak, maar wel verkeerd gemusiceerd of bijvoorbeeld geschilderd. Blessures zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding of een plotselinge verandering van de belasting, zoals extra repeteren als muzikant of andere technieken gaan gebruiken als kunstenaar. Ook stress kan een grote rol spelen bij de klachten.
Pijn is een goed signaal van het lichaam om naar te luisteren. Musiceren, schilderen, of beeldhouwen zou geen pijn moeten doen. Is dit wel het geval, dan is het tijd om naar uw lichaam te luisteren. Ik doe dat graag samen met u.

Blessurepreventie voor kunstenaars en muzikanten

Om uw lichaam weer in balans te krijgen, stellen we samen een behandelplan op. Ik kijk daarvoor graag naar de persoon in actie. Om de knelpunten goed te zien, maak ik een opname van u terwijl u bijvoorbeeld aan het musiceren of schilderen bent. Daarna doen we een uitvoerig functieonderzoek.
Om de blessurepreventie compleet te maken, kijk ik ook naar u als persoon. Hoe is uw voeding, hoe is het gesteld met fysieke factoren als uithoudingsvermogen, gewicht, kracht en lenigheid? Ik let op psychologische factoren als moraal, faalangst, ervaring en vermoeidheid, maar let ook op externe factoren als schoeisel, kleding en omgevingsklimaat.
Ik maak vervolgens een behandelplan.

Wanneer dit behandelplan af is, bespreek ik dit samen met u. Vervolgens probeer ik door middel van diverse oefeningen, massages, adviezen en meer, de belastbaarheid van het lichaam aan te passen aan de belasting tijdens het bespelen van uw instrument, het schilderen, of het beeldhouwen. Blessurepreventie voor u als kunstenaar of artiest is dus niet enkel het kijken naar de pijnpunten, maar een complete behandeling ter preventie van blessures.

Ik werk uitsluitend met de 100% natuurlijke massageolie van Weleda.