Als sporter in topconditie door sportmassage

Als sportmasseur heb ik een preventieve functie. Ik help u om als sporter in optimale conditie te raken en blijven. Ook voorkomt een goede sportmassage uitval als gevolg van blessures en help ik sporters om sneller te herstellen na een sportprestatie. Behandelingstechnieken die ik gebruik zijn onder andere massage, bandageren, rekoefeningen en andere, individueel aangepaste, oefeningen. Daarnaast geef ik aan u als sporter ook voorlichting en adviezen om u in topconditie te houden.

Functieonderzoek als uitgangspunt

Als sportmasseur begin ik elke eerste behandeling met een uitgebreid functieonderzoek. Tijdens dit functieonderzoek testen we uw gewrichten op beweeglijkheid en uw spieren op kracht en hun lengte. Tijdens dit onderzoek beweegt u zelf soms actief (u beweegt zelf) en soms passief (ik beweeg uw gewrichten en spieren), om te zien waar verbetering in uw bewegingsapparaat kan worden verwezenlijkt.

Waar een andere sportmasseur wellicht alleen een functieonderzoek uitvoert, vind ik ook een uitgebreide anamnese van groot belang. Tijdens een anamnese bespreken we uw voorgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld klachten uit het verleden, eerdere blessure en uw sportverleden. Uit dit gesprek haal ik als sportmasseur veel zinvolle informatie die ik gebruik bij het opstellen van uw behandelplan.

Een persoonlijk behandelplan

Wanneer we het functieonderzoek en de anamnese achter de rug hebben, stel ik uw persoonlijke behandelplan op. Als we dit behandelplan bespreken merkt u wellicht dat ik niet denk zoals alle andere sportmasseurs. Doordat ik zelf altijd creatief denk en niet uitga van standaard behandelingen, krijgt u een behandelplan dat helemaal op u is afgestemd. Door ´out of the box´ te denken, kom ik vaak op behandelingen waar een ander niet direct aan zou denken.
Uw behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen, oefeningen of behandelingen.

De behandeltaken van de sportmasseur

Een sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je kunt voorbereiden op een volgende prestatie.
Ook als je geen sporter bent kan de sportmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.

Tapen en bandageren
De sportmasseur kan je ook helpen door bijvoorbeeld je pijnlijke enkel voor de sportieve activiteit in te tapen, zodat je spieren en banden worden ondersteund.

Informeren en adviseren
Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je sportieve activiteiten. Bij klachten kan een sportmasseur het advies geven om een fysiotherapeut, (huis)arts of sportarts te bezoeken.